Alt om mål og hvordan man opnår dem
Årstiderne har deres gang – sommer bliver til efterår, og lyset går mod mørke. Et lys, der derimod ikke skal mindskes, når solens stråler gør det, er vores kampgejst. Den skal tværtimod holdes varmt lysende.
Derfor kommer her 6 skridt til at tage roret, når du føler, at du er havnet på afveje:
Sæt et SMART mål
Den måske mest almindelige årsag til, at mål ikke opnås, er, at de fra starten er dårlige mål. Ja, der findes faktisk dårlige mål. Sæt ikke sådanne, vil du være sød. I stedet for at sætte dårlige mål bør du sætte gode mål. Heldigvis findes der en skabelon til at skrive gode mål. Den skabelon hedder SMART. Sådan ser den ud:
S - Specific (Specifikt)
Målet skal være tydeligt og veldefineret. Du skal kunne svare på, hvad, hvorfor og hvordan målet skal opnås. For eksempel: i stedet for at sætte målet "Jeg vil blive mere veltrænet", sig "Jeg vil kunne løbe 5 km uden at stoppe."
M - Measurable (Målbart)
Du skal kunne måle succesen. Det handler om at have konkrete målepunkter for at vide, hvornår du har nået målet. Eksempel: "Jeg har en løberute på 5 km, med den kan jeg kontinuerligt måle, hvor langt jeg er kommet mod mit mål."
A - Attainable (Opnåeligt)
Målet bør være realistisk men stadig udfordrende. Det skal være muligt at nå, men kræve en indsats. For eksempel: hvis du er nybegynder, så start med kortere strækninger og byg op til 5 km.
R - Relevant (Relevant)
Målet skal være meningsfuldt og vigtigt for dig. Det skal være i overensstemmelse med dine andre ambitioner og værdier. Vælg mål, som føles genuint tilfredsstillende at opnå. Hvis du vil blive sundere eller begynde at træne, så vælg en retning, som allerede interesserer dig. Kan du lide at cykle om sommeren? Vælg så ikke at løbe. Gør noget, der får dig til at drømme om slutmålet med glæde.
T - Time-bound (Tidsbestemt)
Sæt en tidsramme for, hvornår målet skal være nået. Dette giver struktur til dit mål. Uden en tidsramme har de fleste en tendens til at udsætte tingene til fremtiden. Vi anbefaler, at du sætter en slutdato maks. 3 måneder frem. Længere end det bliver let uoverskueligt.
Definer dine udfordringer
At definere sine udfordringer er at se sine egne mangler i øjnene. Hvis vi ikke tør se vores mangler, vil vi fortsætte med at opretholde dem. Skriv ned alt, der tidligere har hindret dig i at nå målet, og mulige udfordringer, du kan støde på i de kommende måneder. Få et klart og håndgribeligt billede af, hvad du skal tackle.
Få styr på din tidsplan
Inden du kan komme i gang med din proces, skal du have klarhed over, hvornår, hvor og hvordan du skal finde tid til dine sessioner. Med en klar kalender, hvor alt står skrevet, bliver døgnets timer meget nemmere at få styr på. Efter at du har skrevet dine primære prioriteter ned, såsom arbejde, studier, hente og bringe børn i dagpleje eller tid til familien, bør du planlægge tid til at arbejde mod dit mål.
Lav en A- & B-plan
"If you want to make God laugh, tell him your plans." Hav derfor en B-plan klar, hvis A-planen går skævt. En B-plan skal dæmpe følelsen af fiasko de dage, A-planen ikke kunne følges. Et eksempel på en B-plan kan være: "Byt træningen ud med 2 minutter planken før tandbørstningen de dage, jeg ikke får trænet som planlagt." B-planen holder dig på sporet og markerer for dig selv, at du stadig har viljen.
Book møder med dig selv
deelt set bør du have et møde med dig selv en gang om ugen, hvor du gennemgår din proces. Dette er et øjeblik for ærlighed. Saml dine noter med dit SMART-mål, din liste over udfordringer og din ugeplan.
Spørg dig selv:
- Hvad har gået godt?
- Hvad har været udfordrende?
- Hvad skal jeg gøre næste gang?
Skriv gerne dette ned et sted, som du kan tage frem ved næste møde.
Til slut...
At holde motivationen oppe er et arbejde, der skal gøres i flere trin. Jo bedre vi bliver til at opdele og strukturere vores arbejde, desto lettere bliver selve udførelsen. Tag et skridt ad gangen og klap dig selv på skulderen for hvert skridt, du tager.
Husk: At glide af sporet er ikke en fiasko; at lade være med at komme op igen er.
Du kan klare dette.